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Background:

Clause 3.2.13 of IEC 60598-1:2020 requires the provision of a symbol for minimum distance from lighted objects on
luminaires that might overheat those lighted objects due to the applied lamp type, the shape of the reflector, the
adjustable mounting means, location of mounting etc.

As decided and explained in DSH0836: “ In case the temperature of the lighted object at a distance of 10 cm is less
than 90° C, the distance symbol is not applicable.”
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Question:

Is this symbol also necessary for LED industrial high bays, floodlights, or streetlights, where it is obvious from the
installation instructions that they shall be mounted at a reasonable distance from the lighted object?
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Answer:

The symbol is not necessary for these cases.

Considering they will not overheat lighted objects due to installation height, examples of luminaire types exempted
from this requirement include:

-Street lanterns



-Floodlights (for wide area lighting)
-High bay and other industrial luminaires intended for high level installation

-Ceiling mounted luminaires with a wide photometric distribution, installed at high level and not be lighting objects as
described in Clause 3.2.13

Furthermore, luminaires using light sources with a relatively low surface temperature or low infrared content (e.g.,
fluorescent lamps, LED sources) are also considered unlikely to overheat any lighted object.

For other luminaires, temperature measurements made during thermal testing (e.g., light source surface temperature,
diffuser temperature, measurement of luminaire parts within the light path) may also be used to guide that no
measurement of the lighted surface is required.
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